خوراکیهای رفع کننده نفخ شکم
به گزارش میهن دی ال، نفخ کردن یکی از شایع ترین مسائل گوارشی است که برای خیلی از افراد بعد از خوردن غذاهای مختلف ایجاد می گردد. رعایت توصیه های زیر، احتمال بروز این مشکل گوارشی را به حداقل می رساند.
کیویاگر مشکل تنبلی روده دارید به گفته محققان میوه کیوی به خاطر محتوای فیبر بالایی که دارد ممکن است این مشکل را حل نماید. مطالعه ای که محققان در آسیا و اقیانوسیه انجام دادند نشان داد افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر که در مدت چهار هفته روزانه 2 عدد کیوی خورده بودند یبوست کمتری داشته و علایم کلی IBS در آن ها کاهش پیدا کرده بود.
چای نعنادر طول قرن ها نعنا را برای یاری به هضم غذا و برطرف مسائل معده مصرف می کرده اند و در حال حاضر تحقیقات زیادی در این زمینه روی نعنا در حال اجرا است. مطالعه ای که اخیرا روی افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر انجام شد با مصرف مکمل روغن نعنا به مدت چهار هفته علایم بیماری را در آن ها به نصف کاهش داد - محققان نتیجه گرفتند که نعنا خاصیت ضد درد در روده بزرگ ایفا می نماید که باعث آرام شدن التهاب دستگاه گوارش می گردد و بهتر است بدانید که عطر نعنا به عنوان بک مهار کننده ملایم اشتها عمل می نماید.
زردچوبهاین ادویه نارنجی یکی از معروفترین ادویه های شناخته شده در هند است ولی بهتر است بدانید که باعث آرام شدن ناراحتی معده می گردد. محققان دریافتند که خواص ضدالتهابی این ادویه نارنجی روشن به خاطر وجود کورکومین curcumin (جزء فعال ادویه زردچوبه است و دارای خواص ضد التهابی می باشد و یک آنتی اکسیدان قوی است.) در آن است. یک مطالعه نشان داد که مصرف مکمل کورکومین 500 میلی گرمی، 4 بار در روز ، دو برابر نسبت به دارونما در برطرف سوء هاضمه موثر است.
موزنفخ دارید؟ موز بخورید. محققان می گویند که این میوه منبع خوبی از فیبر پری بیوتیک prebiotic است که به تغذیه باکتریهای خوب روده و بهبود عملکرد گوارش یاری می نماید. مطالعه ای که در مجله Anaerobe منتشر شد عنوان کرده بود زنانی که در مدت 60 روز به عنوان میان وعده روزانه 2 عدد موز می خورده اند سطح باکتری های خوبشان افزایش پیدا کرده و نفخ شان 50 درصد کاهش داشته است. علاوه بر این موز میزان زیادی پتاسیم دارد که وجود سدیم در رژیم غذایی را جبران می نماید. یکی از علل معمول احتباس آب در اندام ها وجود سدیم اضافه در رژیم غذایی است.
گشنیزبه جای رنگ های خوراکی از گشنیز به عنوان چاشنی برای طعم در کردن غذایتان بهره ببرید. تحقیقات نشان داده اند که روغن گرفته شده از این گیاه (به طور خاص حاوی لینالول linalool و استات گرانیل geranyl acetate که گشنیز بوی معطرش را مدیون این 2 ترکیب است) دقیقا مانند داروهای شل کننده دستگاه گوارش عمل کرده و بیش فعالی روده را کاهش می دهد. مطالعه ای که در مجله بیماری های گوارشی منتشر شده نشان داد بیماران مبتلا به IBS با مصرف مکمل گشنیز، علایم بیماری شان تا حدودی بهبود پیدا کرده بود.2
زنجبیلزنجبیل یکی از درمان های شناخته شده برای بهبود ناراحتی معده است که جهت درمان نفخ و پف کردگی نیز به کار می رود. زنجبیل به هضم غذا یاری می نماید و از تعداد زیادی ناراحتی های معده از جمله حالت تهوع و نفخ نیز پیشگیری می نماید. می توانید از شیرینی زنجبیلی، چای زنجبیل یا اضافه کردن مستقیم زنجبیل تازه به ماست و غذاهای سرخ کرده بهره ببرید.3
طالبیاگر به عنوان میان وعده یک برش ملون قندک (طالبی) انتخاب کرده اید که مثل عسل شیرین است بهتر است بدانید که محققان دریافته اند که ماده ای به نام کوکیومیس ملو Cucumis melo در تیل یا خربزه قندک وجود دارد که دارای خواص مدر (ادرار آور) قابل توجهی است و می تواند در درمان اِدِم (ورم) مورد استفاده قرار بگیرد. در حالی که این میوه یاری می نماید آب اضافی از سیستم بدن شما دفع گردد، سطح پتاسیم را بالا برده و جایگزین طبیعی الکترولیت بدن (اختلالات آب و الکترولیت)است.
پرک جو دوسرمعمولا ما در خصوص خواص جو دوسر در سیر نگه داشتن و کاهش کلسترول صحبت می کنیم که به خاطر فیبر بالا در آن است. آنچه کمتر در خصوصش صحبت شده خاصیت مدر (ادرار آور) بودن جو دوسر بر روی بدن و اثر آن در کاهش نفخ ناراحت کننده آن است. بلغور جو دو سر، ویتامین B فوق العاده داشته و حاوی پتاسیم بالاست که باعث می گردد یک ادرار آور طبیعی باشد.2
آباگر دچار نفخ شده باشیم آب بنوشیم؟ بله. اما از مصرف نوشیدنی های گازدار پرهیز کنید چون هم نفخ را بدتر می نماید و هم موجب مسائل معده می شوند. آب آشامیدنی یاری می نماید همه چیز از بدنتان خارج گردد. حتی می توانید به آبی که می نوشید قطعات خیار، پرتقال یا لیمو اضافه کنید تا طعم دار گردد.
کرفسجویدن کرفس درست مانند ورزش برای فک است اما روی از بین بردن نفختان نیز تاثیر دارد. کرفس را می توان به عنوان نیروی یاریی هضم استفاده کرد تا گاز روده را کنترل کند، چون مواد شیمیایی ای دارد که احتباس مایعات را کاهش می دهد.
شیر بادامبرخی از ما نمی توانیم لبنیات را تحمل کنیم و علتش هم مسئله ای است که در هضم لاکتوز داریم. نوع گیاهی لبنیات می تواند جایگزین مناسبی باشد تا دیگر دچار نفخ نشوید. قند یا لاکتوز موجود در شیر می تواند باعث نفخ و درد گردد. پروتئین های لبنیات می توانند باعث التهاب شوند که منجر به جمع شدن مخاط و احتباس مایعات می گردد.3
سرکه سیب بهتر است بدانید که برای خلاص شدن بدنتان از مایعات غیر ضروری جمع شده در آن، موثر است. فقط کافیست آن را به آب اضافه کرده و بنوشید.
سیرتنها خون آشام ها نیستند که از سیر فراری اند. این ماده خوراکی در هر شکلی که باشد با وجود بوی ناخوشایندی که دارد، ادرار آور است چه به صورت کامل، چه پودر و چه قرص آن. ولی برای استفاده از مزایای سیر نیازی نیست که حبه حبه آن را پشت سر هم بخورید. همان میزانی که به طور منظم در پخت و پز استفاده می کنید به میزان کافی در کاهش ورم شکمتان موثر خواهد بود.2
خیارخیار از بیرون ترد است و در داخل 96 درصد از آب تشکیل شده است. این پای ثابت سالاد ها به خارج کردن ورم و نفخ از بدن یاری می نماید. خیار بعلاوه حاوی فیبر است که به نرم تر کار کردن جهت گوارش یاری می نماید. خیار را فقط برای سالاد استفاده نکنید. آن را به عنوان میان وعده و در ساندویچ ها نیز به کار بگیرید.3
دانه آفتابگردانآیا چیزی برای جویدن می خواهید؟ آدامس خود را با دانه های آفتابگردان غنی از مواد مغذی جایگزین کنید. هنگامی که آدامس می جوید همراه با آن هوا را می بلعید، این هوا در دستگاه گوارش به دام افتاده و باعث فشار نفخ و بزرگ شدن شکم می گردد.2
گوجه فرنگیگوجه فرنگی برای از بین بردن نفخ و ورم بسیار مفید است. گوجه فرنگی سرشار از پتاسیم است که به متعادل ساختن سطح سدیم در بدن یاری می نماید، در نتیجه وزن آب بدن کاهش می یابد.3
آب اناراگر در پی علت کافی برای نوشیدن آب انار هستید بهتر است بدانیدکه آب انار برای درمان عفونت ادراری مفید است و علت آن هم اثر مدر (ادرار آور) بودن آن است. از ویژگی های خوب آب کرن بری بالا بودن سطح پتاسیم آن است که باعث جلوگیری از حبس آب در بدن (که به علت بالا رفتن سدیم اتفاق می افتد) می گردد.
کلم برگکلم سرشار از ویتامین C است. کلم یک دیورتیک (ادرار آور) شگفت انگیز است. یک راه عالی برای از بین بردن مشکل نفخ، درست کردن سوپ کلم است. این کار مستلزم خرد کردن و ریز کردن کلم برای مصرف راحت تر آن است سپس کلم را بپزید تا کاملا نرم گردد. ترفندی که باید به کار ببرید این است که نمک زیادی استفاده نکنید. سدیم اضافه اثر دیورتیک را کاهش می دهد.
هویجآب هویج بگیرید، کبابی شان کنید، به سالاد یا انواع میان وعده های کودکتان اضافه اش کنید - مهم نیست چطور برش شان می زنید، هویج یک دیورتیک (ادرار آور) طبیعی و ایده ای خوب برای رسیدن به هدفتان در باریک شدن شکم و کمرتان است.2
رازیانه این سبزی مدیترانه ای را به خاطر طعم شبیه به شیرین بیانش می شناسند. دفعه بعد که شکمتان دچار نفخ و ورم شد دانه هایش را بخورید یا چای رازیانه بنوشید. تحقیقات نشان داده رازیانه در کنار فواید بسیارش به کاهش گاز و ورم بسیار یاری می نماید.3
آناناسآناناس حاوی پتاسیم است - بخش مهمی از هر رژیم غذایی ضد نفخ - البته دارای بروملین bromelain هم هست. بروملین آنزیمی است که در هضم پروتئین ها یاری می نماید. بیشتر بروملین آناناس در ساقه آن است که به خوشمزگی گوشت آن نیست ولی می توانید با میوه اش میکس کرده یا آبش را بگیرید و ساقه ضد نفخ و میوه شیرینش را با هم میل نمایید.2
هندوانههندوانه یکی از میوه های بسیار آب دار است. جالب است بدانید 92٪ هندوانه از آب تشکیل شده است. هندوانه منبع سرشاری از پتاسیم است و خاصیت دفع مایعات بدن را دارد. یکی از موارد مهم در کنترل نفخ، تعادل بین سدیم و پتاسیم موجود در بدن است. برای کاهش نفختان می توانید از مخلوط لیمو، خیار، هندوانه و رزماری بهره ببرید. این مخلوط به شدت مایعات اضافی و سموم بدنتان را دفع می نماید.(توجه: زمانی که از این مخلوط استفاده می کنید، ممکن است بیش از حد معمول از سرویس بهداشتی بهره ببرید.)
عدس و لوبیایکی از دلایل عمده نفخ، مصرف زیاد مواد حاوی سدیم، و مصرف کم مواد حاوی پتاسیم و فیبر است. که در نتیجه آن تعادل بین این دو ماده در بدن به هم خورده و باعث نفخ می گردد. کاهش میزان سدیم، و افزایش میزان پتاسیم در بدن باعث کاهش سریع نفخ می گردد. عدس منبع غنی از فیبر است که باعث هضم راحت تر غذا می گردد.
لوبیا نیز منبع غنی از پتاسیم و فیبر است. درواقع غنی ترین منابع فیبر هستند. منظور، تمام انواع لوبیا است. از دیگر خواص لوبیا می توان به وجود میزان زیادی استروژن و پروتئین در آن ها اشاره نمود که باعث کاهش میزان نفخ در دوره ماهانه خانم ها نیز می گردد.
ماستاز آنجایی که برخی از افراد به لاکتوز حساسیت دارند، بهتر است به جای شیر، از ماست استفاده کرد. ماست غذایی از پیش هضم شده است. یعنی فرایند ای که در فرایند تهیه ماست طی شده، باعث شده است که به محض ورود ماست به بدن، جذب بافت ها گردد.
بعلاوه ساختمان شکر موجود در شیر، زمانی که به ماست تبدیل می گردد کاملاً می شکند که همین امر از بروز نفخ و گاز معده جلوگیری می نماید. وجود باکتری های زنده اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس در ماست باعث کاهش شدید نفخ می گردد. پیشنهاد می گردد در کنار هر وعده غذاییتان از ماست بهره ببرید تا همیشه از خاصیت های آن بهره مند شده و غذایتان راحت تر هضم گردد.1
پی نوشت:
1.www.asriran.com
2.www.seemorgh.com
3.www.jadidtarin.com
منبع: راسخون