آری به پوتین، نه به مخالفان
به گزارش میهن دی ال، نزدیک به 78 درصد مشارکت کنندگان در رفراندوم یک هفته ای روسیه، با رأی آری به اصلاحات قانون اساسی، بر امکان ابقای ولادیمیر پوتین در رأس حاکمیت سرزمین تزارها تا سال 2036 مهر تأیید زدند.
به گزارش شبکه خبری بی بی سی، این رفراندوم که با توجه به شیوع کرونا برای نخستین بار به مدت یک هفته به صورت آنلاین و حضوری انجام شد و با مشارکت 65 درصد شهفرایندان روسی، با 77.9 درصد رأی موافق و 21.3 درصد رأی مخالف به تصویب رسید، طبق پیش بینی ها صدای مخالفان قدرتمندترین مرد روسیه را درآورد تا با زیر سؤال بردن صحت این رأی گیری، برای مخدوش کردن مشروعیت و جایگاه پوتین در میان مردم تلاش کنند.
اما نتیجه این رفراندوم برای ساکنان کاخ کرملین یک پیروزی به شمار می رود و پوتین نیز که با توجه به آگاهی از نتایج انتخابات آنلاین، روز چهارشنبه پیروزمندانه و پرغرور پای صندوق رأی حاضر شد، در پیامی از حمایت و اعتماد مردم کشورش تشکر کرد و گفت: شما با این حضور و رأی، نه تنها سیستم سیاسی کشور را تقویت کردید که بر حاکمیت قدرتمندانه و تمامیت ارضی کشور صحه گذاشتید. از شما سپاسگزارم.
حمایت از پوتین در شهرهای بزرگ
براساس آرای تفکیک شده مناطق مختلف روسیه 65 درصد رأی دهندگان در مسکو و 77.6 درصد مشارکت کنندگان در سن پیترزبورگ به اصلاحات پوتین رأی آری دادند. به گزارش گاردین، اکثریت مطلق آرای منفی در 85 منطقه روسیه متعلق به منطقه خودمختار ننتس در شمالی ترین نقطه این کشور بود که 55 درصد معترضان در خیابان ها را نیز تشکیل می دادند.
اما در مقابل منطقه خودمختار چچن به رهبری رمضان قادرف حمایت 98 درصدی از رئیس جمهور و سیاست های آن را نشان دادند. به طور کلی منابع رسمی روسیه از حمایت 80 درصدی مناطق غربی این کشور از رفراندوم خبر دادند؛ شرایطی که دیمیتری پسکوف سخنگوی پوتین پیش بینی آن را سخت خوانده بود: این میزان مشارکت و حمایت غیرقابل پیش بینی بود. قادرف رهبر چچن نیز گفت: پیام این رفراندوم به مخالفان واضح است: پوتین هیچ جایی نمی رود. او تا همیشه رئیس جمهوری روسیه خواهد ماند.
بنابر اعلام هندوستان تایمز، نارندرا مودی، نخست وزیر هند نیز نخستین مقام بین المللی بود که این موفقیت را در تماسی تلفنی به پوتین تبریک گفت. ناظران بر این باورند این اتفاق برای هند با توجه به قراردادهای تسلیحاتی با روسیه و همراهی این کشور در مناقشات با چین بسیار حائز اهمیت است.
همدستی مخالفان داخلی با غربی ها
هنوز چند ساعت از اعلام این پیروزی نگذشته بود که مخالفان کرملین با ادعای اینکه نبود نظارت افراد مستقل بر فرایند رفراندوم، نتایج را با شک و شبهه هایی همراه کرده، به پوتین تاختند و در حالی که هیچ آلترناتیوی برای جانشینی او ندارند، حاکمیت او تا سال 2036(درصورت رأی در دو دوره انتخابات آینده روسیه) را به نقد کشیدند. الکسی ناوالنی، فعال سیاسی و منتقد ارشد کرملین با توصیف این پیروزی به عنوان دروغ بزرگ مدعی شد: این نتیجه رأی واقعی مردم نبود.
سخنگوی وزارت خارجه امریکا نیز با اشاره به دوران طولانی حاکمیت پوتین در روسیه مدرن، دولت پوتین را به اعمال زور و تهدید برای حضور در رفراندوم متهم کرد: صحت این رأی گیری با توجه به گزارش اجبار کردن مشارکت کنندگان، سرکوب مخالفان اصلاحات و محدودیت ناظران مستقل زیر سؤال است.
اما اتهام زنی غربی ها به مهر تأیید اکثریت مردم روسیه به حضور پوتین و اصلاحات پیشنهادی او به همین جا ختم نشد و پای تیم مستقل نظارت بر انتخابات روسیه (گالوس) را به میان کشاندند. این گروه که با موضعی کاملاً منتقدانه وارد معرکه شد ممنوعیت حضور مخالفان در کمپین های رسانه ای، غیرقانونی بودن اصول رأی گیری آنلاین و حضور ناظران دولتی در پایگاه های انتخاباتی را نقض دموکراسی و نابودی حق مردم دانست.
در شرایطی که منتقدان کرملین مدعی بودند دولت با تطمیع مالی معلمان، پزشکان، کارگران دولتی و حتی سلبریتی ها برای خود رأی جمع کرده اما امیلی شروین، از منتقدان روسی به دویچه وله گفت: اینجا مخالفان یکدست نیستند. برخی معتقدند باید در خانه ماند و همه چیز را بایکوت کرد و برخی دیگر معتقدند باید رأی منفی خود را فریاد زد.
در سایه این اتهامات اثبات نشده، فرانس پرس از درخواست اتحادیه اروپا برای روشن شدن ابهامات این رفراندوم خبر داد.
منبع: ایران آنلاین