ویتامین D کی و چقدر بخوریم؟
به گزارش میهن دی ال، سلامت خبرنگاران : ویتامین D یا کلسی فرول از دسته ویتامین های محلول در چربی است.
مصرف ویتامین D در دوران کرونا بیشتر از قبل اهمیت دارد.
به گزارش خبرنگاران، ویتامین ها ترکیباتی هستند که وجود آنها در بدن ما حیاتی است و می توانند تاثیرات بسیار زیادی را در عملکرد اعضای بدن داشته باشند.
بدن ما تنها می تواند ویتامین های D را به وسیله نور خورشید و ویتامین K را به وسیله باکتری های روده فراوری نماید. سایر انواع ویتامین ها باید به وسیله مواد غذایی تامین شوند. به همین دلیل داشتن یک رژیم غذایی متعادل برای بدن ما کاملا حیاتی است. گرفتن رژیم های بدون چربی یا حذف کامل دسته ای از مواد غذایی، می تواند بدن ما را از ویتامین های مورد احتیاج محروم کرده و عوارض چنین حالتی می تواند بیشتر از خطرات چاقی باشد. لذا گرفتن رژیم های غذایی که به وسیله متخصصین تغذیه نجویز نشده باشد و احتیاجهای بدن در آنها در نظر گرفته نشود، می تواند بسیار خطرناک باشد.
ویتامین D یا کلسی فرول از دسته ویتامین های محلول در چربی است. بدن یک فرد بزرگسال به حدود 10 میلی گرم یا 2،000 واحد از این ویتامین در روز احتیاج دارد. منابع تامین ویتامین D غذاهای گیاهی همانند غلات و غذاهای با منشاء حیوانی مانند تخم مرغ، ماهی ساردین، شاه ماهی و آزاد و بعلاوه شیر و فراورده های آن مانند پنیر هستند. این ویتامین در بدن، با روزانه 10 تا 20 دقیقه قرار گرفتن در معرض نور خورشید فراوری می شود.
عوارض کمبود ویتامین D
ویتامین D به وسیله جذب و متعادل کردن کلسیم و فسفر در فراوری استخوان دخالت دارد. کمبود ویتامین D می تواند موجب پوکی استخوان و دردهای استخوانی و مفاصل در بزرگسالان شود که تنها با خوردن مواد غذایی کلسیم دار قابل پیشگیری نیست. زیرا کمبود ویتامین D می تواند جذب کلسیم را مختل کرده و با وجود مصرف مواد غذایی کلسیم دار بدن ما دچار فقر کلسیم شود.
بعلاوه تحقیقات تازه نشان داده اند که کمبود ویتامین D می تواند در میانگین طول عمر افراد تاثیر منفی داشته باشد. کمبود ویتامین D می تواند موجب درد و ضعف عضلانی و خواب آلودگی شود. کمبود این ویتامین بعلاوه می تواند بر اعصاب تاثیر گذاشته و موجب کج خلقی در بچه ها و افسردگی شود.
مقدار شیوع کمبود ویتامین D
کشف شیوع بالای کمبود ویتامین D در سالیان اخیر باعث شده تا یکی از آزمایشات رایج در چکاپ های دوره ای، مقدار این ماده در خون باشد.
با توجه به اینکه امروزه در جوامع مختلف جهان بدن ما کمتر در معرض نور خورشید قرار می گیرد، کمبود ویتامین D در جهان شیوع بالایی دارد به طوری که در ایران پیش بینی می شود که حدود 50 تا 80 درصد مردم از کمبود ویتامین D در بدن رنج می برند. بنابراین می توان گفت کمبود ویتامین D در ایران بسیار شایع شده است و به همین دلیل و با توصیه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، روغن های خوراکی با ویتامین D غنی سازی شده اند اما در بسیاری از افراد کمبود این ویتامین به مقدار ای است که احتیاج به خوردن کپسول های ویتامین D را ضروری می نماید. مقدار مصرف ویتامین D در خانم های باردار باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد.
ضرورت تشخیص و مشخص مقدار مصرف به وسیله پزشک
در صورتی که پزشک متخصص با توجه به نتایج آزمایش، احتیاج به مصرف قرص یا کپسول های ویتامین D را تشخیص داد، بر حسب مقدار کمبود این ویتامین ممکن است در ابتدای مصرف، هفته ای یک کپسول و در ادامه، مصرف ماهانه کپسول را به شما توصیه کند و یا از ابتدا مصرف ماهانه آنها را تجویز نماید. مقدار مصرف این دارو باید دقیقا با تشخیص پزشک متخصص انجام شود. زیرا ، همانگونه که کمبود ویتامین D می تواند زیانبار باشد، مازاد آن هم با توجه به اینکه به وسیله ادرار دفع نمی شود، می تواند برای بدن مضر باشد
برای تشخیص کمبود ویتامین D و آزمایشات دوره ای و بعلاوه مقدار مصرف داروهای ویتامین D، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
منبع: رکنا